WERKEN MET JE DOEL IN ZICHT

Ondernemen is leuk! Tenminste… meestal. Soms zijn er ook dagen bij dat het iets minder lekker gaat. En het is ook heel normaal natuurlijk dat je af en toe dingen moet doen die je niet zo heel erg leuk vindt. Maar soms heb je het gevoel dat er meer in je zit dan dat er uit komt. Heb jij dat ook wel eens? Dat je niet de beste versie van jezelf laat zien?

WIL WEL

Jawel, je hebt ambitie genoeg en ook een hele hoop goede ideeën. Goede eigenschappen van een ondernemer! Toch zijn er momenten dat je het maar niet voor elkaar krijgt om je ideeën om te zetten naar een resultaat. Een resultaat die zorgt voor meer kennis delen, meer klanten krijgen en je omzet verhogen. Want laten we wel wezen… daar doe je het toch voor?
Je stort je iedere dag met goede voornemens op je werk, maar tegen het einde van de middag realiseer je je dat er alweer een dag voorbij is. Je bent nog steeds niet heel veel dichter bij je doel gekomen.

Omdat je positief bent ingesteld en de wil er natuurlijk wel is, neem je jezelf voor dat er morgen weer een nieuwe dag is. Een nieuwe dag voor nieuwe goede voornemens!

Maar wees eens eerlijk? Wat is er morgen veranderd dat je nu wel dichter bij je doel komt?

Stapje voor stapje

Ondanks dat je je een slag in de rondte werkt, zie je weinig of geen vooruitgang. Als je lang genoeg in dit kringetje blijft draaien zie je natuurlijk geen positief resultaat in je omzet. Je zit vast!

Wellicht vraag je je af of:

  Je de mogelijkheden wel ziet?
  Maak je niet de verkeerde keuze?
  Moet je het misschien anders aanpakken?
  Is je product of dienst wel iets wat mensen van je willen kopen?
  Ben je wel goed genoeg?

En dan slaat de twijfel, onrust, stress, frustratie of futloosheid toe… en dan… dan zie je ineens door al die bomen het bos niet meer.

Maar wacht eens even! Jij bent toch ondernemer geworden omdat je goed bent in wat je doet en je daarmee anderen wilt helpen of in een behoefte wilt voorzien? Is het niet zo dat al die dingen die daaromheen moeten gebeuren, niet in jouw rugzak met ervaring zit? Is het soms omdat je het niet zo goed kan of het eigenlijk niet goed durft? Als je het diep in je hart wel wilt, dan is er maar 1 weg en dat is die drempel over! Leren doen! En leren doe je – ah, je raadt het al – stapje voor stapje!

RESULTAAT

Zou het niet heerlijk zijn als je harde werken ook daadwerkelijk iets oplevert? Afgezien van je eigen trots op je lef en doorzettingsvermogen natuurlijk! Maar hoe kun je dan werken naar dat resultaat? Nou, begin eens met het concreet formuleren van je doel.

Bijvoorbeeld;
Ik wil voor 31 december op een podium voor 500 mensen een presentatie geven.
Of;
Ik wil voor 15 augustus een nieuw online product op de markt zetten.

Kun je dat ook visualiseren voor jezelf? Hoe scherper je het beeld voor ogen kunt krijgen, hoe meer het zich als waarheid nestelt in je hoofd.

Dan ga je een moment en actie bedenken waarop jij vindt dat je op de helft bent om je doel te bereiken. Voor de presentatie kan dat zijn dat je voor 31 juli een publiek van 50 personen hebt gesproken. En voor je online product zou het kunnen zijn dat je het concept af hebt op 1 augustus.

Bepaal daarna wat de eerste stap is naar je “halve” doel. Als dit nog een te grote overbrugging is, dan kun je je halve doel nog eens halveren. Lukt het nu wel om je eerste stap te bepalen?

pexels - werken met je doel in zicht

STAPPENPLAN

Wanneer je je doelen kleiner maakt door ze als het ware te halveren en zo nodig ook je stappen kleiner te maken, creëer je voor jezelf een mooi stappenplan. Plan deze stappen in je agenda en houdt de datum van je doel goed in de gaten. Je hebt deze datum tenslotte niet voor niets genoemd. Je wilt toch resultaat zien?

Om even samen te vatten:
1. benoem concreet je doel
2. visualiseer je doel en de weg er naar toe
3. Bepaal wanneer je op de helft van je doel bent (in een actie en in tijd)
4. Bepaal en plan de eerste stap die je gaat uitvoeren
5. Plan alle vervolg stappen in
6. Toets regelmatig of je nog op schema en op de goede weg zit

Dus, vertel eens! Wat is jouw doel, je halve doel en de eerste stap die je vandaag of morgen gaat zetten? Je kunt onderaan deze pagina je reactie kwijt op dit blogartikel. Natuurlijk vind ik het leuk als je me op de hoogte houdt van je resultaat!

Hartelijke groet,

Handtekening CB

Gratis Stappenplan Training

Wil jij aan de slag met je stappenplan en kun je daar wel wat hulp bij gebruiken of wil je een stok achter de deur om die eerste stap te zetten? Kom dan naar de GRATIS Stappenplan Training voor ondernemers die op (bijna) iedere woensdag van 10.00 tot 12.30 uur in Harderwijk plaatsvindt. Maar let op: dit is echt alleen voor ondernemers die ook echt stappen willen zetten! Die ook daadwerkelijk resultaten in hun bedrijf willen gaan behalen!

P.S. Deel dit artikel alsjeblieft met andere ondernemers, via de knoppen voor Twitter, Facebook, Google en andere sociale media. Zo kunnen ook de mensen in jouw netwerk hun bijdrage leveren of baat hebben bij de antwoorden van anderen.
Delen is vermenigvuldigen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *